När vi befinner oss i ett "brist"mindset

mindset Jan 24, 2023

Dagens samhälle, sociala media och vår omgivning visar ständigt exempel på vad som skulle kunna vara möjligt för oss. 

Vi ser hem, som är finare än våra, bilar, kroppar, karriärer, vardagar, upplevelser, situationer... allt som vi skulle vilja ha, vara, leva i eller uppleva. Men hur vi TÄNKER om allt detta kommer att definiera vår upplevelse och våra resultat i våra egna liv. 

 

Vi kan se på allt detta och bli inspirerade, taggade. Det där skall jag också göra! Tänk va coolt, det där vill jag med! 
Är du en av dom, så heja dig!

Men många av oss faller inte inom den kategorin. 

Många av oss ser allt som vi uppfattar som eftersträvansvärt runt omkring oss och tänker;
Det där kulle aldrig jag kunna, jag har inte det som krävs, jag vet inte hur man gör, det är inte möjligt för mig, jag kan inte skapa det, jag borde skapat/gjort mer, osv.

Dom här tankarna, oavsett om vi är medvetna om dom eller inte kommer att skapa bland annat otillräcklighet, frustration, bitterhet, otillräcklighet och kanske skam hos oss. 

Dom får oss att hamna i ett mindset präglat av "brist". 

När vi börjat fokusera på allt som saknas och inte är som vi uppfattar att det borde, börjar våra hjärnor att leta efter fler bevis på allt som saknas i våra liv, vilket gör hålet vi försatt oss i ännu djupare. 

När vi befinner oss i brist, blir det svårt för oss att vara närvarande, att fokusera och att komma åt all den kreativitet som vi har inom oss.

Brist blockerar oss helt enkelt från att skapa allt det vi så gärna vill skapa. 

 

Att ta sig ut ur ett mindset präglat av brist, är bland det mest livsomvälvande vi kan göra, för det definierar HUR vi ser på världen runt omkring oss och infiltrerar alla aspekter av våra liv. 

För när vi befinner oss i vårt mindset av brist, så kommer vi att fortsätta hitta bevis på allt som saknas och så länge vi är i brist, så kommer vi aldrig skaffa oss tillräckligt eftersom horisonten ständigt flyttas

Det kommer alltid finnas ett finare hus, en mer framgångsrik karriär, en mer vältränad kropp, mer intelligenta människor, mer pengar och när vi befinner oss i brist så kommer det vi har och är aldrig vara tillräckligt bra. 

 

Inte nog med att vi mår bättre när vi tränar våra hjärnor att befinna sig i "tillräcklighetens land" eller kanske till och med "överflödets", men vi får också en trygg känslomässig bas att bygga ifrån

Vi kan börja se världen som en plats full av möjligheter och fokusera på vad VI vill skapa istället för att följa något som vi tror är förväntat av oss för att uppnå status. 

När vi kan se att det vi har är tillräckligt, så kan vi också se att OM vi vill skaffa mer så kan vi göra det, men inte för att vi MÅSTE utan för att vi. kanske VILL. Valet är vårat. 

 

Vill du börja ta dig ur ditt "bristmindset"?

Lyssna på Lifecoach podden avsnitt #101 där jag pratar mer om brist och ger dig fem punkter som du kan börja med för att skifta dig mot ett mindset mer fokuserat kring att du faktiskt har tillräckligt eller kanske till och med mer än du behöver. 

 

Vill du skapa förändring?

Förvandla ditt inre liv och upplev skillnaden när du förstår din hjärna och vet hur du skall träna den.

Kom med in i Medlemskapet du också. 

Läs mer här