Det intressanta med känslor

 

Det här med känslor är spännande.

 

Vi kan antingen känna dem och låta dem vara hos oss, eller så kan vi försöka undvika dem, stå emot dem eller helt enkelt bara reagera på dem.

Hur vi väljer att göra kommer påverka våra resultat.

 
Om vi försöker stå emot dem, slåss mot dem, så är det som att försöka hålla en stor badboll under vattnet. Vi använder massor med energi för att pressa emot, men tillslut kommer vi förlora och då kommer bollen att fara upp med en hel del kraft.

Många av mina klienter beskriver det som att "det" var droppen som fick bägaren att rinna över. Vi kan gå och vara irriterade och helt plötsligt är det en kommentar, ett "mamma" från barnen eller någon liten trivial sak som "går oss emot", som får det att "smälla". 
När det händer, när du upplever att "det var det sista som fick bägaren att rinna över", då har du gått omkring och stått emot känslan...
 
Att reagera på sina känslor är vad barn gör och även vi som vuxna i viss mån (vissa mer än andra). Vi låter våra känslor styra vårt beteende, så vi skriker, slår i dörrar slår "ifrån oss" etc.
 
Säkert känner du någon som du uppfattar som väldigt reaktiv. Men vi kan alla vara det lite då och då. 
Personligen kan jag bli mer reaktiv när jag blir trött. 
 
När vi undviker känslan, så försöker vi dämpa den eller fly den när den kommer och pockar på. Det är inte helt ovanligt att vi gör detta med hjälp av mat, vin, tv, online shopping eller sociala media.
Men problemet är att de här undvikande beteendena vi har, ger oss en negativ effekt i slutändan och faktiskt håller oss längre ifrån de liv vi vill leva och våra mål.
 
Detta är OERHÖRT vanligt och ett beteende som växer i samhället. 
Vi undviker att känna oss uttråkade, oroliga, stressade, etc. genom att omdirigera fokus. Vi söker efter något som kan få oss att tänka på något annat helt enkelt. För tänker vi på något annat så kommer också känslan ändras. 
De vanligaste strategierna jag ser är: mat, vin, netflix, sociala media/scrolla på mobilen och jobb. 
Fler än vi tror använder just jobb för att slippa känna, vilket man kanske inte alltid tänker på som en "flykt". 
 
Frågan är alltid om ditt beteende ger dig ett negativt resultat i slutändan...

Alternativet är att lära sig att känna sina känslor. 

Mer om det i morgon. 

 
 
 
 
Close

50% Complete

Jag vill hålla kontakten, så jag kan ge dig fler tips, idéer och pepp på din resa!

Skriv upp dig på nyhetsbrevet och få min gratis "Att-göra-list", som Pdf!